Hoewel autobedrijf Tesla aan een zelfrijdende auto werkt, zal deze altijd nog wel een menselijke chauffeur nodig hebben.

Dat zegt Elon Musk, oprichter en directeur van het bedrijf, in een interview met de Financial Times.

"Ik vind het een brug te ver om volledig autonome auto's te maken", zegt Musk. 

Hij denkt dat het mogelijk is om over drie jaar een auto te hebben die 90 procent van alle kilometers zelf kan rijden. "Het is ontzettend moeilijk om de laatste paar procent voor elkaar te krijgen", zegt hij.

Tesla wil het daarom mogelijk maken voor bestuurders om een 'automatische piloot' in te schakelen. Die zou in de meeste situaties de auto kunnen besturen.

Google

Het bedrijf verwacht dit jaar 21.000 exemplaren van zijn Model S, een elektrische sportauto, te verkopen. De marktwaarde van Tesla ligt inmiddels hoger dan 20 miljard dollar.

Naast Tesla werkt ook Google aan technologie om zelfrijdende auto's mogelijk te maken. Volgens de Financial Times heeft de zoekgigant echter moeite om partners te vinden die auto's om die technologie heen willen bouwen.

Fabrikanten zouden bezorgd zijn over de vraag wie verantwoordelijk is als een autonome auto een ongeluk heeft. Google heeft niet op die speculatie gereageerd.