Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Internet ethernet wereldbol breedband

'Sneller internet zorgt voor hoger inkomen'

Huishoudens met sneller internet hebben gemiddeld een hoger inkomen dan huishoudens die beschikking hebben over een tragere verbinding.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

Dat is de conclusie van een onderzoek dat dinsdag is gepresenteerd door het Zweedse telecombedrijf Ericsson.

Het onderzoek put uit gegevens over ruim 19.000 huishoudens in acht ontwikkelde landen en drie opkomende economieën (Brazilië, India en China).

Binnen de ontwikkelde landen stijgt het inkomen van een huishouden met zo'n 90 euro per maand als de breedbandsnelheid wordt verhoogd van 4 naar 8 Mbps.

In de opkomende landen zorgt een upgrade van 0,5 naar 4 Mbps voor een stijging in het inkomen van een huishouden met ongeveer 35 euro. Omdat het gemiddelde inkomen in die landen lager ligt, is dat een relatief groter effect.

Effectiever

Volgens de onderzoekers werken mensen effectiever als ze sneller internet hebben, omdat ze toegang hebben tot meer geavanceerde mogelijkheden zoals videoconferenties. Ook is het met hogere snelheden beter mogelijk om vanuit huis te werken.

Voor mensen met langzaam internet is het daarom steeds moeilijker om mee te blijven doen op de banenmarkt, stellen de onderzoekers. 

Eerder bleek al uit onderzoek dat het bruto nationaal product van een land omhoog gaat als de internetsnelheden hoger zijn. Dat effect werd echter nog niet eerder op individueel niveau onderzocht.

Aanbevolen artikelen