Het Noorse onderzoeksinstituut SINTEF ontwikkelt een robotslang die volgens wetenschappers beter op Mars zou kunnen manoeuvreren dan de huidige Marsrovers met rupsbanden.

De robotslang bestaat uit een serie bollen waarop wieltjes zijn bevestigd. Robotslang Wheeko kan zich voortbewegen door te kruipen zoals een echte slang, leggen de onderzoekers uit.

Daardoor zou de robotslang zich op Mars veel makkelijker kunnen voortbewegen dan de huidige Marsrovers met rupsbanden. Daarnaast is Wheeko veel kleiner dan de rover, waardoor die op Mars plekken kan bezoeken waar de mens tot nu toe niet kon kijken.

Robotarm

De wetenschappers zien mogelijkheden voor de slang als uitbreiding van Marsrovers. De robotslang zou bijvoorbeeld als arm van de rover kunnen fungeren.

Waar nodig zou de slang dan van de Rover af kunnen vallen, om bijvoorbeeld rond te kijken, of om de Rover los te maken wanneer die vastgelopen is. De slang zou dat door rollende en wiebelende bewegingen kunnen doen.

SINTEF onderzoekt momenteel met Europese ruimtevaartorganisatie ESA wat de mogelijkheden en valkuilen van de robotslang zijn. Mocht dat positief uitvallen zou Wheeko op zijn vroegst pas in 2020 op Mars kunnen rondkruipen, in dat jaar staat de eerstvolgende lancering voor een Marsrover gepland.

Bekijk beelden:

Bekijk op een video hoe de robotslang zich voortbeweegt

Bekijk ook de 5 meest indrukwekkende robots