Grand Theft Auto 5 is een mijlpaal voor zowel de serie als voor gaming in zijn geheel. Er is deze consolegeneratie geen titel te vinden die zo ontzettend veel zo ontzettend goed doet. 

Rockstar wist GTA V al maandenlang vernuftig onder de aandacht te brengen met interessante video's en screenshots. Nu blijkt dat de game voor Xbox 360 en Playstation 3 zijn belofte waarmaakt.

Wie op zoek is naar de vrijheid die GTA-games met zich meebrengen, vindt dit in GTA 5, ook al is verreweg het grootste gedeelte van de wereld gevuld door dunbevolkte open vlaktes en berggebieden.

Is het niet een willekeurige ontmoeting met een stel hillbilly’s, dan is het wel weer een opvallend voertuig dat staat te ronken.

Details

Over elk van duizenden details is nagedacht in deze wereld, van de talloze nepmerken tot de richting van de wind bij het jagen en het kleinste schroefje in de wieldop van je auto. 

Ook naast de hoofdmissies wordt de speler volop beziggehouden. Denk in ieder geval aan talloze hobby's (al dan niet interessant), races met off-road voertuigen in de bergen of snelle sportwagens op nachtelijke straten, het opkopen en uitbreiden van vastgoed, het beleggen van geld in een markt die je zelf kunt manipuleren, het maken van selfies of het bijhouden van je in-game online profiel op Facebook-parodie LifeInvader.

Daarnaast gaat het besturen van auto's heerlijk soepel en het schieten, dekking zoeken en (in iets mindere mate) het knokken werkt voor het eerst in een GTA-game eens subliem.

Rockstar beloofde minder saaie ritten in de missies, meer dynamiek en het sterk terugbrengen van 'kastje naar de muur missies'. Wat dat betreft is de missie geslaagd.

Er gaat bijna geen opdracht voorbij die daadwerkelijk geen functionele taak in het verhaal vervult. Bovendien gaan de iets grotere missies vaak gepaard met indrukwekkende shoot-outs binnenshuis of andersoortig spektakel dat feilloos verbloemt dat je 'weer' van A naar B gaat om daar iets te doen.

Gesprekken

Aangezien je tijdens missies vaak met twee of drie man op pad gaat is er onderweg altijd wel een interessant gesprek te volgen.

Dat is te danken aan het ongelooflijk scherp geschreven script, dat van een continu hoog niveau is. Alle drie de hoofdrolspelers zijn mannen die tot leven komen.

Er is nagedacht over deze drie levens, tot in de kleinste details. Bovendien zit er op briljante wijze een tragiek verscholen in hun onderlinge verhoudingen die het verhaal zwaarte meegeeft.

Greatest hits

GTA 5 is eigenlijk als drie delen in één. Dan Houser van Rockstar beloofde in een interview met Gamer.nl al dat dit de GTA zou worden die zou dienen als culminatie van alles wat deze serie ooit eerder deed. En dat is het precies geworden.

Een greatest hits-collectie van een van de meest succesvolste series in entertainment. Maar alle hits zijn nieuw, nog 'greater', nog uitgebreider en meer opgepoetst dan ooit tevoren.

Vanaf dit deel kan niemand meer naar een voorgaand deel wijzen en roepen: die game deed dit beter. GTA 5 is het beste wat deze serie te bieden heeft, omdat het alles heeft wat deze serie ooit te bieden heeft gehad. De game ligt dinsdag in de winkels.

Lees de volledige review en bekijk een video op NUtech.nl