Google doet een proef met inloggen met een 'token'. Het apparaatje maakt het mogelijk om veilig, maar zonder wachtwoord, op een Google-account in te loggen.

Dat meldt de Wall Street Journal. Google werkt samen met het bedrijf Yubico, die de tokens heeft ontwikkeld. Google doet de proef eerst met zijn werknemers, die met behulp van de token en zonder wachtwoord veilig in kunnen loggen op hun Google-account.

In tegenstelling tot de gebruikelijke tokens, die een code geven die in combinatie gebruikt moet worden met een wachtwoord, hoeft de token van Yubico alleen maar in een usb-poort gestoken te worden om in te loggen. Daarnaast beschikt de token ook over een nfc-chip, zodat deze ook in combinatie met telefoons en sommige laptops gebruikt kan worden.

De zogeheten Yubikey Neo is al te koop, maar Google gaat de token volgend jaar mogelijk ook zelf aanbieden aan consumenten, zodat die net zoals Google's werknemers in kunnen loggen zonder een wachtwoord in te hoeven voeren. Wie de Yubikey kwijt raakt, kan deze deactiveren zodat derden de token niet kunnen gebruiken.

In tegenstelling tot Apples vingerafdrukscanner, slaat de Yubikey geen gevoelige informatie op. Het wachtwoord dat gegenereerd wordt is ook slechts tijdelijk bruikbaar en encryptie zou het kraken van de code erg moeilijk en tijdrovend maken.