Het bestuur van een schooldistrict in een buitenwijk van Los Angeles laat alle sociale mediaberichten van leerlingen nagaan. 

Het district in het Californische Glendale heeft een bedrijf ruim 30.000 euro betaald om na te gaan wat naar schatting 14.000 middelbare scholieren en de wat oudere scholieren van basisscholen op sociale internetmedia uitspoken.

Het gedrag en uitlatingen op bijvoorbeeld Facebook en Twitter wordt gemonitord, meldde de nieuwszender CNN zaterdag. Het bedrijf heeft opdracht dat een schooljaar lang te doen. Critici hebben de praktijk omschreven als het hinderlijk achtervolgen door de overheid, 'government stalking'.

Het schooldistrict wijst dat van de hand. Het gaat om de veiligheid en het welzijn van leerlingen, beklemtoonde onderwijsinspecteur Richard Sheehan. In de afgelopen twee jaar hebben twee leerlingen zich van het leven beroofd in Glendale en daarom is oplettendheid geboden.

Privacy

De baas van het bedrijf dat sociale netwerken checkt, Chris Frydrych, zei dat er in Glendale waarschijnlijk een derde zelfmoord is voorkomen dankzij de controle. Dat was afgelopen lente toen het bedrijf bij wijze van proef de sociale media van leerlingen van drie middelbare en een lagere school in de gaten hield. "Er was een succesvolle interventie bij iemand die het over zelfmoord had", aldus Frydrych.

Frydrych laat niets wezenlijks los over de manier waarop hij de sociale boodschappen van leerlingen van bepaalde scholen in de gaten houdt en hoeveel opdrachten voor deze schoolspionage hij al heeft. Hij begon dit jaar in Californië met Geo Listening.

Het bedrijf Geo Listening heeft volgens Frydrych tien vaste medewerkers en over de hele wereld parttimers. Die mogen niet langer dan 4 uur per dag werken, omdat het werk psychisch veeleisend is omdat het zich zo vaak richt op bijzonder sombere of trieste gevallen.

Het bedrijf schendt de privacy niet volgens Frydrych, maar overbrugt een communicatiekloof.