Brazilië wil bedrijven als Facebook en Google ertoe verplichten om in Brazilië verzamelde data binnen het land op te slaan.

De nieuwe regelgeving is een reactie op de onthullingen over de internetspionage van de NSA, waar ook in Brazilië veel ophef over is geweest.

Dat meldt persbureau Reuters. Eerder werd bekend dat de NSA ook de Braziliaanse president Dilma Rousseff bespioneerde. Het land vroeg de VS om opheldering.

Een anonieme bron binnen de Braziliaanse overheid zegt dat de nieuwe maatregel 'een keerpunt' zou zijn voor internetbedrijven in Brazilië. Volgens de official zal de maatregel ook in andere landen de standaard worden als deze in Brazilië eenmaal is ingevoerd.

Effect

Het is nog onduidelijk wat voor effect een lokale datawet zou hebben op bedrijven als Google en Facebook. De gegevens van gebruikers staat over het algemeen opgeslagen op veel verschillende plekken en het is onduidelijk of opslag alleen binnen Brazilië mogelijk zou zijn.

Ook is niet duidelijk hoe de data van een Braziliaanse gebruiker binnen het land kan blijven als hij in contact staat met iemand in het buitenland.

Vijf vragen over PRISM

Alles over spionage door de NSA in ons dossier