Microsoft zou aan een eigen virtuele assistent met spraakbesturing werken. Die zou in eerste instantie bedoeld zijn voor Windows Phone, als tegenwicht voor Siri en Google Now.

De spraakbesturing gaat 'Cortana' heten, meldt ZDnet op basis van bronnen, een eerder uitgelekt screenshot en meerdere geruchten over de toekomst van Microsoft.

Die naam Cortana zou niet zomaar gekozen zijn, maar verwijzen naar een karakter op basis van kunstmatige intelligentie in populaire gameserie Halo, geproduceerd door Microsoft. De Cortana in die game kan leren, de stembesturing van Microsoft zou dat ook moeten gaan doen.

Leren

Cortana zou zich aanpassen aan het gedrag van de gebruiker en van alle acties van die gebruiker leren. Dat zou niet zomaar een toevoeging aan het huidige Windows Phone zijn, maar de spil van een totaal nieuwe variant.

Cortana zou daarnaast ook gebruikt gaan worden in Windows voor pc's en tablets en een toekomstige versie van het besturingssysteem van de Xbox One.

Bill Gates gaf onlangs al aan dat Windows-assistent Microsoft Bob terug zou komen. Die software-assistent werd bij Windows 95 geleverd, maar voor het verschijnen van Windows 98 weer afgeschaft.

Revolutie

Cortana zou kunnen leren en begrijpen door Satori, een technologie die Microsoft nu al in zijn zoekmachine Bing toepast. Daar probeert Satori zoektermen zo goed mogelijk te interpreteren.

Wanneer Cortana aan Windows Phone toegevoegd zal worden is nog niet duidelijk. Bing-mederwerkers gaven eerder aan te willen wachten op een revolutie in spraakbesturingstechnologie, en pas tussen 2014 en 2016 met iets dergelijks naar buiten te treden. Windows Phone 8.1 wordt in het eerste deel van 2014 verwacht.