Valve heeft Steam Family Sharing aangekondigd, een systeem waarbij spelers hun digitale gamecollectie kunnen delen met maximaal tien andere mensen.

De bèta hiervan begint halverwege september en staat aanvankelijk 1000 Steam-gebruikers toe. Inschrijven kan door lid te worden van de Steam Family Sharing-groep. Het systeem lijkt vergelijkbaar met het door Microsoft aangekondigde, maar later geschrapte beleid voor digitale games op Xbox One.

Steam-gebruikers kunnen maximaal tien computers waarop Steam geïnstalleerd staat aanwijzen als apparaten die gebruik kunnen maken van de gedeelde bibliotheek. De eigenaars van deze computers kunnen vervolgens de games spelen die horen bij de desbetreffende gamecollectie.

Restricties

Hier zijn wel beperkingen aan verbonden naast het maximum van tien apparaten. Zo kan de gamecollectie maar door één gebruiker tegelijk worden aangesproken. Het is dus niet zo dat twee Steam-gebruikers ieder een verschillende game van dezelfde bibliotheek kunnen spelen.

Mocht deze situatie dreigen voor te komen, dan krijgt de rechtmatige eigenaar voorrang. De andere gebruikers krijgen dan een waarschuwing dat hun toegang binnen enkele minuten stopgezet wordt, met daarbij de optie om het spel zelf te kopen. 

DLC en regiobeperkingen

Is de gedeelde gamecollectie in gebruik door de rechtmatige eigenaar, dan is deze sowieso niet beschikbaar voor de computers waarmee de bibliotheek gedeeld is. Verder werkt het delen van games enkel voor titels die alleen een Steam-activatiecode vereisen en geen productkey van een derde partij.

Downloadbare content voor games met een Steam-code is wel beschikbaar op andere computers, maar de gebruikers daarvan kunnen niet zelf DLC kopen als ze de bijbehorende game niet in hun bezit hebben.

Verder kan authorisatie van een bepaalde computer ingetrokken worden als hiermee valsgespeeld wordt. Ook blijven regiobeperkingen op games gelden.