Het kabinet van de Franse premier Jean-Marc Ayrault mag geen smartphones en tablets meer gebruiken om gevoelige informatie te bespreken. Frankrijk vreest dat de apparaten worden bespioneerd.

Het tijdschrift L'Express legde de hand op een brief waarin Christophe Chantepy, een hoge ambtenaar, de ministers hierover informeert.

Chantepy schrijft dat er 'in de afgelopen maanden' veel aandacht is geweest voor de beveiligings van informatiesystemen. Daarmee verwijst hij naar de onthullingen van klokkenluider Edwards Snowden over de internetspionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, die ook de versleuteling van telefoons zou hebben gekraakt.

Informatie met het stempel 'vertrouwelijk', 'geheim' of 'zeer geheim' mag alleen via speciale telefoons worden overgedragen. De Franse firma Thales heeft speciale telefoons gemaakt die extra veilig zouden zijn. Er zijn 2.300 van de apparaten aanwezig in Franse ministeries.

Omslachtig

Volgens een anonieme collega van de voormalige president Nicolas Sarkozy was het gebruik van dit systeem echter omslachtig. "We moesten dertig seconden wachten tot een verbinding werd gemaakt", aldus de bron tegen L'Express.

Ook andere gevoelige informatie kan beter over een vaste lijn worden besproken. Het gebruik van sms'jes om informatie uit te wisselen is 'niet aanbevolen', stelt de brief.

Alles over de Amerikaanse internetspionage

Vijf vragen over PRISM