De Europese Commissie heeft dinsdagavond het plan voor één Europese telecommarkt van eurocommissaris Neelie Kroes aangenomen. Kroes licht de plannen donderdag nader toe.

Dat kondigde voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso woensdag aan in zijn State of the Union in het Europees Parlement. Een toelichting op de plannen volgt donderdag.

Kroes zou haar voorstellen oorspronkelijk dinsdag presenteren, maar dat werd eerder al naar woensdag verplaatst, direct na de State of the Union van Barroso. Volgens diverse media is de presentatie nu naar donderdag verplaatst omdat een aantal onderdelen van haar plannen op verzet hebben gestuit binnen de Europese Commissie. Hoe laat Kroes haar plannen donderdag presenteert, is nog niet bekend.

Roamingkosten

Onderdeel van het plan van Kroes is de kosten van bellen en internetten over de grens binnen de Europese Unie te verlagen. De consumentenbescherming wordt daarnaast aangepakt en de frequenties binnen Europa moeten worden gestroomlijnd.

Het onderdeel netneutraliteit zou volgens verschillende media de oorzaak zou zijn geweest van het verzet onder haar collega-eurocommissarissen. Kroes zou hebben willen toestaan dat grote bedrijven prioriteit kunnen kopen bij internetaanbieders. Donderdag wordt duidelijk of dat onderdeel het uiteindelijke plan heeft gehaald.

Ook ging vorige week al het gerucht dat Kroes toch geen maximumtarief voor internetroaming zou verplichten. 

Vijf dingen die je moet weten over roaming