Dinsdag kondigde Apple twee nieuwe iPhones aan. NUtech testte de nieuwe modellen en komt met een voorlopig oordeel.

De C in iPhone 5C staat vermoedelijk voor 'color'. Toen de geruchten over de kleurrijke telefoon door de techwereld gonsden, werd gegrapt dat die C ook voor 'cheap' zou kunnen staan. De iPhone-variant zou immers goedkoper moeten worden.

Die grappen zul je nu niet meer horen. Met een prijs van 599 euro voor de 16 GB-variant is de 5C verre van cheap. Het toestel past nog makkelijk binnen de duurste klasse smartphones.

Gelukkig lijken de prestaties van de 5C dan ook niet onder te doen voor die van concurrenten. De telefoon is uitgerust met dezelfde A6-chip die in de iPhone 5 te vinden is, en tijdens een eerste probeersessie treedt geen enkele vertraging op.

Kleuren

De iPhone 5C is beschikbaar in vijf kleuren, te weten groen, geel, roze, blauw en wit. Wat je vindt van de andere kleuren ligt uiteraard aan je persoonlijke smaak.

De verschillende varianten bieden in ieder geval afwisseling in de voornamelijk zwarte smartphonewereld. Eigenlijk biedt alleen Nokia momenteel zulke kleurrijke modellen aan: bij andere fabrikanten zijn hoesjes nodig om wat kleur aan een telefoon te geven.

De behuizing van de 5C is gemaakt van polycarbonaat, een zeer stevig plastic dat glad aanvoelt, maar wel lekker in de hand ligt.

De 5C komt zeer stevig over. Het plastic is erg hard en voelt een stuk valbestendiger dan het fragiele aluminium van de iPhone 5 en 5S. De behuizing is geheel uit één stuk gemaakt, en de stevige knoppen hebben dezelfde kleur als de rest van het apparaat.

Ander jasje

Het scherm en de resolutie van de 5C zijn verder precies hetzelfde als die van de iPhone 5 en 5S. Ook de camera is identiek, en lijkt even goed te presteren. 

Door de grote overeenkomsten in de specificaties kun je de iPhone 5C eigenlijk zien als een iPhone 5 in een ander jasje. Niet voor niets wordt de iPhone 5 uit de handel gehaald.

Kopers van de 5C moeten echter wel trek hebben in een extroverte telefoon. De hoesjes die Apple erbij levert, eveneens in felle kleuren en met een vrolijk bolletjespatroon, versterken dit effect alleen maar. Wie liever een 'basic' zwarte telefoon wil hebben, moet kiezen voor de 4S of 5S.

iPhone 5S

Waar de iPhone 5C zich onderscheidt met zijn uiterlijk, moet de 5S het juist hebben van veranderingen die minder zichtbaar zijn.

Wel is er één opvallend detail veranderd aan het apparaat: de thuisknop heeft een glimmende rand gekregen en voelt iets vlakker aan dan op eerdere modellen. Dit geeft de telefoon een wat strakker, moderner uiterlijk.

De verandering is niet alleen cosmetisch. De knop herbergt nu namelijk een vingerafdrukscanner met de naam Touch ID. Deze maakt het mogelijk om de telefoon te ontsleutelen met enkel een druk op de knop.

In totaal kunnen vijf vingerafdrukken worden gekozen waarmee de telefoon kan worden geopend. Dit kunnen meerdere vingers van één persoon zijn, of vingers van verschillende mensen. Je kunt je familie of partner dus toegang geven tot je telefoon.

Het ontgrendelen met behulp van de scanner gaat vloeiend en snel: je drukt op de knop en vrijwel direct verschijnt het thuisscherm. De vingers van anderen kunnen inderdaad niet langs de scanner komen.

Een andere grote verandering onder de motorkap is de nieuwe A7-chip, die de prestaties van de processor zou moeten verdubbelen. Dat viel nu nog niet te testen. Bovendien presteerde de iPhone 5 nog prima, dus zal de extra rekenkracht vooral van pas komen bij zeer zware games en andere apps die veel kracht vereisen.

Camera

Ook de camera van de 5S is flink onder handen genomen. Hoewel het aantal pixels gelijk is gebleven, zijn deze volgens Apple groter, waardoor kleuren mooier moeten zijn en betere foto's gemaakt zouden kunnen worden in slecht licht.

Een uitgebreide test zal moeten uitwijzen of dat inderdaad zo is. Momenteel valt in ieder geval vast te stellen dat er enkele leuke softwarefuncties zijn toegevoegd aan de al uitstekende camera van de iPhone.

Zo kunnen met de burst-modus 10 foto's per seconde worden gemaakt. De gebruiker kan zelf zijn favoriet kiezen, of dit laten doen door de software. Veel andere smartphones beschikken al over zo'n functie, maar het is prettig dat deze nu ook op de iPhone beschikbaar is.

Wel uniek is de slow motion-functie in video's. Video's die in een speciale stand worden opgenomen kunnen met vier keer vertraging worden afgespeeld. Door middel van een sleepbeweging kan makkelijk worden gekozen of het hele filmpje vertraagd moet worden vertoond, of slechts een deel. Leuk detail is altijd nog kan worden aangepast welk deel moet worden vertraagd.

Android-toestellen als de Samsung Galaxy S4 en HTC One nemen ook video in slow motion op. Die toestellen schakelen dan echter terug naar resolutie lager dan 720p. De iPhone 5S neem slow motionbeelden op in 1280 x 720 pixels en op 120 beeldjes per seconde, tegenover de 96 van Samsung en HTC. Na het filmen in slow motion kan gekozen worden delen van het filmpje alsnog op normale snelheid af te spelen.

Verder valt er ook bij de iPhone 5S iets te melden op het gebied van kleur: er komt ook een grijze en gouden variant beschikbaar, naast het zwarte exemplaar. De grijze iPhone is mooi en subtiel, de goudkleurige bepaald niet. Maar ook wie meer bling-bling in zijn broekzak wil hebben, heeft nu een eigen kleurtje.

Voorlopige conclusie

De iPhone 5S is dus geen enorme verandering, maar maakt de iPhone wel weer iets meer 'toekomst-proof'.

Hoewel geen van de nieuwe functies op zichzelf reden is om een nieuwe telefoon te kopen, zorgen ze er gezamenlijk en in combinatie met iOS 7 voor dat de smartphone van Apple het weer beter kan opnemen tegen concurrenten met Android.

Smartphones met dat besturingssysteem worden inmiddels veel meer verkocht dan toestellen van Apple, maar de iPhone 5C en 5S tonen dat het bedrijf er in ieder geval nog even tegenaan kan.

Lees de volledige hands-on en bekijk foto's

Lees ook onze hands-on met iOS 7 voor meer details over het besturingssysteem