Het three-strikes-out-systeem, waarbij internetgebruikers bij de derde waarschuwing een sanctie opgelegd krijgen, leidt niet tot een vermindering van illegaal downloaden.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Monash uit Australië. Ook soortgelijke systemen waarbij eerst waarschuwingen en vervolgens straffen worden gegeven, verminderen het illegaal downloaden niet.

"Er is geen bewijs dat een causaal verband tussen three-strikes-out en een mindering van illegaal downloaden aantoont", aldus onderzoeker Rebecca Giblin. Zij onderzocht de three-strikes-out-systemen in onder andere Frankrijk, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk. De landen hanteren soortgelijke systemen om piraterij tegen te gaan.

In sommige landen is een vermindering van peer-to-peer-data waar te nemen. Deze datastroom wordt veelal gebruikt voor het downloaden en uploaden van torrents. "Maar in die landen is een explosieve toename van beveiligde en daarmee afgeschermde downloads te constateren."

Omzeilen

De stijging van downloads via een beveiligde verbinding is volgens Giblin één van de gevolgen van het three-strikes-out-systeem: "In Nieuw-Zeeland krijgen internetgebruikers alleen waarschuwingen voor het delen van bestanden via het peer-to-peer-protocol. Dit kan eenvoudig worden omzeild door andere hulpmiddelen voor het downloaden te gebruiken."

Giblin meldt dat het versleutelde downloadverkeer door onder andere downloadsites ofwel cyberlockers, Usenet, vpn's en seedboxes toeneemt. Deze vormen van downloadverkeer maken geen gebruik van het peer-to-peer-prototcol. Usenet is een wereldwijd systeem waar gebruikers versleuteld bestanden kunnen delen en met een vpn of seedbox is het mogelijk om via een ander netwerk de huidige dataverbinding 'onzichtbaar' te maken.

Nederland

Ook het peer-to-peer-verkeer kan worden versleuteld. Internetproviders in landen met een three-strikes-out-systeem kunnen echter nog steeds op basis van de hoeveelheid peer-to-peer-verkeer waarschuwingen uitdelen of nader onderzoek starten.

Het downloaden van content waar auteursrecht op rust is in Nederland onrechtmatig, maar niet strafbaar. Het uploaden van auteursrechtelijke bestanden is wel illegaal.