Donderdag 11 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Google

Google doet concessies in EU-zoekresultatenzaak

Google heeft toegezegd meer concessies te doen om zoekresultaten te verbeteren om een boete van 5 miljard euro door de Europese Commissie te omzeilen.
Door NU.nl/Dennis Mons

Dat meldt Reuters. De zoekgigant werd ervan beschuldigd dat het eigen pagina's prominenter toonde dan die van concurrenten in de zoekresultaten.

De EU heeft het bedrijf daarom om maatregelen gevraagd, om zorgen weg te nemen over de beïnvloeding van zoekresultaten.

"De Commissie heeft een voorstel van Google ontvangen en is het aan het onderzoeken", stelt woordvoerder Jonathan Todd van de EU. Hij liet zich daarbij niet uit over de mogelijkheid voor concurrenten om het voorstel te bekijken.

Commentaar

Fairsearch Europe, een groep concurrenten van Google, roept de Commissie middels een verklaring aan Computerworld op om de concessies te tonen, zodat de rivalen commentaar kunnen geven.

Het bedrijf deed namelijk eerder al concessies, maar die werden door de EU onvoldoende geacht. "Gezien het feit dat Google vorige keer geen serieus aanbod maakte, vinden wij het nodig dat klanten en concurrenten van Google volledig worden geconsulteerd", aldus de verklaring.

Woordvoerder Al Verney van Google zegt dat het bedrijf er alles aan doet om de EU tegemoet te komen. "Ons voorstel komt tegemoet aan de vier punten waar de Commissie zorgen over heeft. Wij zijn bereid om met de EU samen te blijven werken om deze zaak op te lossen."

De EU doet al meer dan drie jaar onderzoek naar Google. 

Aanbevolen artikelen