Een nieuw computerprogramma analyseert Twitter om de publieke opinie in kaart te brengen en voortijdig dreigingen te ontdekken.

Dat meldt The Guardian. Het computerprogramma Emotive is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Loughborough in het Verenigd Koninkrijk en analyseert 2000 tweets per seconden. De software zoekt naar vormen van emotie als agressie, angst, verwarring en verbazing.

Emotive kan de tweets vervolgens geografisch in kaart brengen en op deze manier de stemming van een land weergeven. De onderzoekers zijn van mening dat Emotive de politie kan helpen door voortijdig dreigingen te ontdekken. Ook zou Emotive sturing kunnen geven aan het nationale beleid om op dergelijke dreigingen te reageren.

"Door middel van het computerprogramma hebben we een technologie ontwikkeld die uitingen van emoties van moment tot moment kan bijhouden, in kaart kan brengen en de ontwikkeling van deze emoties kan volgen", aldus onderzoeker Ann O'Brien.

Lee Rigby

Als voorbeeld gebruiken de onderzoekers de brute moord op de Engelse soldaat Lee Rigby. "Mensen gebruikten Twitter om hun emoties te uiten en sommigen riepen zelfs op tot moslimhaat", zegt professor Tom Jackson.

"Twee dagen na de moord zei de familie van Rigby dat hun zoon het niet gewild zou hebben dat zijn naam gebruikt wordt als excuus voor haatzaaien. Het publiekelijk oproepen tot kalmte leidde direct tot positief sentiment."

Het team van onderzoekers heeft al financiering ontvangen om een nieuw prototype van het systeem te ontwikkelen. De eerste testen worden in het Verenigd Koninkrijk gehouden, maar uitbreiden naar andere delen van de wereld zou volgens de onderzoekers geen probleem moeten vormen.