De schade door fraude met internetbankieren was in de eerste helft van 2013 zo'n 58 procent lager dan in de tweede helft van 2012.

Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag.

Waar in de tweede helft van 2012 nog zo'n 10 miljoen euro aan schade werd veroorzaakt, was dat een half jaar later nog 4,2 miljoen euro.

Ook skimming, het stiekem kopiëren van bankpassen bij de pinautomaat, kwam minder voor. Dat zorgde nog voor een schade van 5,9 miljoen euro, vergeleken met 10,8 miljoen euro een half jaar eerder.

Chip

Op de meeste plekken in Nederland kan inmiddels met een chip worden gepind. Dat maakt pinnen met een geskimde pas onmogelijk. Omdat veel passen standaard zijn uitgeschakeld voor gebruik buiten Europa, kunnen criminelen met gekopieerde passen op steeds minder plaatsen terecht.

Tegen De Telegraaf zegt voorzitter Chris Buijink van de NVB dat skimmen volgend jaar helemaal niet meer voor zal komen. "Alleen in parkeergarages en bij de nachtservice van benzinestations valt nog een hoop te winnen, maar uiterlijk volgend jaar is skimmen verleden tijd."

Criminelen proberen nu vaak geld buit te maken door het gebruik van malware, of door wachtwoorden te ontfutselen met phishing-e-mails. Volgens de NVB kunnen banken dit echter steeds beter herkennen en voorkomen.