Na de overname door Microsoft zet Nokia in op de samenwerking tussen hardware en software om zijn mobiele apparaten te ontwikkelen.

Dat zei Risto Siilasmaa, bestuursvoorzitter en interim-CEO van Nokia, dinsdagochtend tijdens een persconferentie over de toekomst van het bedrijf.

"De beste manier om de apparatenhandel te laten bloeien is om nauw verbonden te zijn met het besturingssysteem", aldus Siilasmaa. Voorheen nam Nokia het Windows Phone-besturingssysteem af van Microsoft, zonder er zelf aan bij te dragen.

Steve Ballmer, scheidend CEO van Microsoft, zei tijdens de persconferentie onder de indruk te zijn van de groei van Nokia's Lumia-verkopen. De Windows Phones, die minder dan twee jaar geleden werden geïntroduceerd, worden inmiddels ruim 7 miljoen keer per kwartaal verkocht.

"Nu moeten we dit momentum gebruiken en de groei versnellen", zei Ballmer. Volgens hem is het duidelijk dat Windows Phone het derde besturingssysteem is op de mobiele markt, na Android en iOS.

Spierkracht

Ballmer zei dat succes op de telefoonmarkt ervoor kan zorgen dat Microsoft ook op andere gebieden betere diensten kan leveren. Veel webdiensten van het bedrijf, zoals Skydrive en Bing, zijn ingebouwd in zowel Windows Phone als Windows 8.

Daar is ook Stephen Elop, de CEO van Nokia, het mee eens. "We hebben meer gebundelde spierkracht nodig om werkelijk succes te hebben bij consumenten." 

Elop wordt gezien als een sterke kandidaat om Ballmer op te volgen als CEO van Microsoft. Dat bevestigt Ballmer zelf in een interview met de Seattle Times. "Stephen gaat van externe kandidaat naar interne kandidaat. Het bestuur zal blijven kijken naar alle geschikte kandidaten."

Asha

Ook de goedkopere telefoons van Nokia, die niet draaien op Windows Phone. Kunnen volgens Elop succes bezorgen voor Microsoft. Die telefoons, waaronder de Asha-reeks kunnen dienen als 'oprit' naar Windows Phone, zei hij.

Na de overname zullen de smartphones van Nokia niet meer onder de naam 'Nokia Lumia' of 'Nokia Asha' verschijnen, maar zullen ze enkel Lumia of Asha heten. Microsoft behoudt wel het recht om de allergoedkoopste feature phones van Nokia onder die merknaam te blijven verkopen.

De prijs van een aandeel Nokia heeft dinsdag een vlucht genomen nadat bekend werd dat Microsoft de Finse telefoonmaker overneemt. Op de beurs van Helsinki stond Nokia rond 10.00 uur bijna veertig procent in de plus. In korte tijd werden bijna tweehonderd miljoen aandelen in de telefoonbouwer verhandeld. 

Waarom nam Microsoft Nokia over? Vijf vragen over de deal

Terug in de tijd: klassieke toestellen van Nokia