Het wordt in België verboden om mobiele telefoons te verkopen aan kinderen onder de 7 jaar. Straling van de apparaten vormt een gevaar, vinden Belgische wetgevers.

Ook reclame maken voor gsm's die zijn gericht op kinderen van onder de 13 jaar wordt verboden, melden verschillende Belgische media.

De wetgeving is met name gericht op speciale 'kindermobieltjes', die qua functionaliteit of uiterlijk zijn gericht op jonge kinderen.

Het verbod gaat over zes maanden in. In februari zei minister Laurette Onkelinx (Volksgezondheid) al kindermobieltjes te willen verbieden. Volgens haar zou er 'beperkt bewijs' zijn dat straling van mobieltjes kankerverwekkend is. Daarom wil ze het zekere voor het onzekere nemen.

Waarschuwing

Bij de verkoop van mobiele telefoons aan volwassenen moet een waarschuwing worden getoond, die consumenten wijst op het vermeende stralingsgevaar. "Denk aan uw gezondheid - gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere SAT-waarde", luidt de waarschuwing.

Die waarde toont hoe sterk de straling van een mobieltje is. Om dit overzichtelijk te maken komt er een Belgisch 'SAT-label', dat telefoons zal keuren van A tot en met E. 

De waarschuwing zal ook moeten verschijnen in advertenties voor telefoons.

Onenigheid

Binnen de wetenschap bestaat onenigheid over de link tussen straling van mobiele telefoons en het risico op kanker. 

KWF Kankerbestrijding zegt dat er geen oorzakelijk verband is getoond, hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN in 2011 wel sprak van een 'klein risico' op kanker door het gebruik van mobieltjes (.pdf).

Een Deens onderzoek onder 350.000 deelnemers dat in 2011 werd gepubliceerd vond geen verband tussen mobiele straling en hersentumoren.