Google wil slecht bereikbare plekken op termijn van wifi gaan voorzien via speciale ballonnen. Het bedrijf heeft nu toegelicht hoe dat netwerk goed dekkend wordt.

Google kondigde in juni 'Project Loon' aan, een plan om middels ballonnen een wifi-netwerk te maken voor landelijke en slecht bereikbare gebieden.

De ballonnen hebben allemaal een zender aan boord en communiceren met een internetstation op de grond en met de ballonnen om hen heen. Om te zorgen dat het netwerk dekkend is en mensen op de grond daadwerkelijk ontvangst hebben, mogen de ballonnen niet te ver uit elkaar drijven.

Om te zorgen dat dat niet gebeurt, heeft Google naar de natuur gekeken. Zwermen vogels gebruiken verschillende luchtstromen om comfortabel een bepaalde windrichting op te vliegen, de ballonnen van Google doen hetzelfde.

Simulaties

Om dat goed voor elkaar te krijgen, draait Google veel simulaties waarin virtuele ballonnen steeds als een zwerm dicht bij elkaar proberen te blijven. Te ver afdrijven wordt gecompenseerd door een ballon hoger of later te laten vliegen, waar verschillende luchtstromen verschillende kanten op gaan.

Op termijn wil Google zo ballonnen maken die altijd van elkaar weten waar in de lucht ze zijn, om op die manier een zo dekkend mogelijk netwerk te maken.

Loon wordt al op beperkte schaal in Nieuw-Zeeland getest, Google wil de wifi-ballonnen ook in de Amerikaanse staat Californië gaan testen.

Project Loon is afkomstig van Google X, het geheimzinnige onderzoekslab van Google dat onder andere Google Glass heeft voortgebracht.

Bekijk de vijf meest bizarre projecten van Google X