De gesprekken tussen het Amerikaanse ministerie van Justitie en Google en Microsoft over het openbaren van geheime dataverzoeken zijn spaak gelopen. De bedrijven willen de VS nu aanklagen.

Zowel Microsoft als Google willen sinds het PRISM-afluisterprogramma bekend werd, openbaar maken welke geheime dataverzoeken de Amerikaanse overheden bij hen indienen.

Dat is momenteel niet toegestaan wanneer die verzoeken door een zogenoemde FISA-rechtbank worden goedgekeurd. Die rechtbank kan bedrijven verplichten data te overhandigen zonder dat dit openbaar gemaakt mag worden.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie weigert Microsoft en Google echter toestemming om de dataverzoeken openbaar te maken, meldt Reuters.

Eerder deze week beloofde nationale inlichtingendirecteur James Clapper cijfers van FISA-aanvragen bekend te maken. Met het oog op de veiligheid zouden bedrijven echter niet zelf cijfers bekend mogen maken. Dat zou het voor de vijand volgens Clapper makkelijker maken opsporing te ontwijken.

Aanklagen

Microsoft en Google willen de Amerikaanse overheid voor de rechter slepen om transparantie af te dwingen. In juni dienden beide technologiebedrijven al een aanklacht in. De Amerikaanse overheid vertraagde zijn reactie op die aanklacht al zes keer, tot het vrijdag uiteindelijk negatief reageerde. De precieze reactie van het Amerikaanse ministerie van Justitie is niet bekend, ook dat vond in het geheim plaats.

Google en Microsoft gaan hun aanklacht tegen de overheid de komende dagen aanscherpen. De aanklacht zou beter aan moeten sluiten op een petitie over hetzelfde onderwerp, die door alle grote Amerikaanse technologiebedrijven is ondertekend.

Hoeveel geld geven de VS uit aan aftappen?

Vijf vragen over PRISM

Alles over het aftapprogramma in ons dossier