Wetenschappers hebben een compleet transparante en flexibele luidspreker ontwikkeld. De speaker kan onder andere als ruisonderdrukkend raam worden gebruikt.

De speaker bestaat uit twee lagen van zoutwatergel, met een een dunne, doorzichtige rubberlaag ertussen. Door een elektrische stroom door de gel te laten lopen gaat de rubberen laag trillen en samentrekken, vergelijkbaar met de werking van reguliere luidsprekers. Het bereik van de speaker ligt tussen de 20 Hz en 20 KHz, grofweg het bereik van het menselijk gehoor.

De speaker wordt ontwikkeld door onderzoekers van de Amerikaanse Harvard University en is naast transparant ook flexibel. Zo kan de luidspreker flink uitgerekt worden, zonder dat het weerstandsvermogen verandert. Daarom kunnen de speakers in de toekomst gebruikt gaan worden in 'zachte machines', apparaten met bijvoorbeeld ook een flexibel beeldscherm.

Daarnaast kan de speaker als raam worden gebruikt, dat op dezelfde manier als ruisonderdrukkende koptelefoons geluid van buiten kan onderdrukken. Zo zouden mensen die bijvoorbeeld aan een luidruchtige weg wonen het omgevingsgeluid met een speciaal raam buiten kunnen houden.

Ionengeleiders

De speakers kunnen flexibel en transparant zijn omdat in plaats van reguliere koperen geleiders, zogenoemde ionengeleiders worden gebruikt in de vorm van van de zoutwatergel.

Wetenschappers proberen al langer dergelijke ionengeleiders toe te passen, door chemische reacties onder hoge voltages werkte dat echter niet goed. Door de rubberen laag als isolator toe te voegen, kan het voltage echter gecontroleerd worden.

De wetenschappers zien in zo'n toepassing van ionengeleiders ook een toekomst voor bijvoorbeeld haptische beeldschermen. Dergelijke schermen kunnen veranderen van een glad oppervlak in een scherm met toetsen.