De Nederlandse overheid zou moeten kijken naar de gevolgen die Google Glass mogelijk heeft voor de verkeersveiligheid.

Dat vinden diverse politieke partijen in de Tweede Kamer. 

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat desgevraagd weten dat het nog te vroeg is om iets te zeggen over de gevolgen voor de verkeersdeelname. Het ministerie heeft daar nog niet concreet naar gekeken en vindt spreken over mogelijke wetgeving prematuur.

Google Glass is voor enkele duizenden ontwikkelaars al beschikbaar in vooral de Verenigde Staten. Pas in 2014 zal de bril op de markt komen. Met Glass kan worden gebeld, maar is het ook mogelijk apps te installeren en te internetten. Deze informatie wordt dan voor de ogen geprojecteerd.

Regelgeving

"Eerlijk gezegd lijkt het me stug dat het ministerie er niet naar kijkt", vertelt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. "Mensen zijn vaak huiverig iets negatief te roepen over nieuwe innovatie omdat dat het kan remmen. Het lijkt me handig als er wel naar wordt gekeken. Ik zou het goed vinden als ze het toegeven."

"Aan de andere kant zijn we in Nederland soms belachelijk laat met denken over nieuwe innovaties. Ik ga er vanuit dat er aparte regelgeving moet komen voor Google Glass."

Het SP-Kamerlid meent wel dat het waarschijnlijk om kleine wijzigingen van de wet gaat. Ze stelt ook dat niet specifiek Glass genoemd zou moeten worden, maar meer de technologie in het algemeen. "We moeten niet voor elk nieuw snufje nieuwe wetgeving nodig hebben."

Risico’s

Kees Verhoeven van D66 sluit zich grotendeels van de SP aan. "Als je extra toepassingen kan gebruiken in de auto behalve bellen, kan dat risico’s opleveren. Je gaat ook geen film kijken op je navigatiesysteem." Verhoeven meent dat de veiligheidsgrenzen bij Google Glass goed in de gaten moeten worden gehouden.

Voor wetgeving is het nog te vroeg, vindt ook PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Ze stelt dat je eerst moet weten wat Glass met de verkeersveiligheid doet. "Het lijkt me slim dat het ministerie het nu al gaat bekijken. Wetgeving komt later."

Ook de VVD wil zich nog niet uitspreken voor of tegen het gebruik van Glass in de auto, maar Kamerlid Bart de Liefde vindt dat er op z’n minst naar moet worden gekeken en belooft dat de partij het dossier in de gaten zal houden.

12 dingen die je moet weten over Google Glass

Lees meer over de mogelijkheden van Glass