Nokia komt met een nieuw soort besturingssysteem voor autofabrikanten waardoor auto’s slimmer worden en eenvoudiger in het gebruik.

Dat belooft de Finse fabrikant bij de lancering van Here Connected Driving. De merknaam Here wordt al langer door Nokia gebruikt.

Naast Here Traffic introduceert het bedrijf nu Here Auto, Here Auto Cloud en Here Auto Companion. Daardoor ontstaat een soort besturingssysteem voor auto’s, vergelijkbaar met wat Google doet met Android op telefoons en tablets.

De software kan door fabrikanten worden afgenomen en worden verwerkt in auto’s. "Het zal de fabrikanten helpen alle technologie uit auto’s en de bestuurder te verbinden met de cloud", aldus Nokia. "Mensen eisen vandaag de dag dezelfde innovatie in hun auto als in hun persoonlijke apparaten."

Here Auto

Here Auto is een navigatiesysteem in de auto zelf dat kaarten heeft in 95 landen in zowel 2d als 3d. De software past zich aan aan de rijomstandigheden. Zo wordt een helikopterzicht van bovenaan gegeven als je op de snelweg rijdt en een ingezoomd beeld als je in de stad rijdt. Ook zijn er zeer gedetailleerde beelden van straatniveau beschikbaar als de bestuurder in de buurt van de bestemming komt.

Autofabrikanten kunnen het systeem zelf aanpassen en bijvoorbeeld uitbreiden met muziekdiensten en sociale media. Here Auto werkt ook offline, maar kan als er wel internetverbinding is automatisch updates binnenhalen en de kaarten verbeteren. Ook is het mogelijk handmatig nieuwe kaarten of gebieden te downloaden.

Here Auto Cloud

Here Auto Cloud biedt de bestuurder de mogelijkheid om diensten te gebruiken die het rijden eenvoudiger moeten maken. Zo is het mogelijk real time informatie te krijgen over files, omleidingen of ongelukken. Bovendien kunnen gebruikers via deze dienst plekken zoeken om te eten, te parkeren of kunnen ze opzoeken waar ze hun electrische auto kunnen opladen of het goedkoopst kunnen tanken.

De dienst geeft ook informatie over welke stekkers precies worden ondersteund bij welke oplaadpunten. Het is verder mogelijk favoriete bestemmingen op te slaan.

Een deel van de aanbevelingen wat betreft restaurants zijn gebaseerd op reviews van andere gebruikers. Ook foto's kunnen worden weergegeven. Nokia haalt deze informatie naar eigen zeggen uit 'diverse bronnen', zonder specifieke plekken te noemen.

Here Auto Companion

De Here Auto Companion is een losstaande app voor Android en Windows Phone die communiceert met de software in de auto. De diensten synchroniseren met elkaar waardoor het mogelijk is de navigatie na het parkeren te gebruiken om het laatste stuk naar de bestemming te lopen.

Ook zit er informatie over het openbaar vervoer in de app en zijn er van bepaalde gebouwen zoals winkelcentra ook kaarten van binnen het gebouw beschikbaar. De app geeft ook weer waar de auto geparkeerd is en toont informatie over bijvoorbeeld de hoeveelheid benzine en bandendruk. Het is tot slot mogelijk de auto van slot te halen of op slot te zetten en de airconditioning kan worden bestuurd.

Here Traffic

Here Traffic bestond al, maar is verbeterd. De navigatiedienst werkt volgens Nokia sneller en nauwkeuriger. Bovendien werkt Here zonder internetverbinding en kan er weersinformatie worden gegeven die de rit mogelijk beïnvloedt.

De dienst combineert real time informatie van andere auto's met historische gegevens en bijvoorbeeld weersinformatie om de beste route te geven. Volgens Nokia krijgen klanten nu een betere inschatting van de reistijd en is het eenvoudiger om van route te wisselen.

De volledige technologie zal op 10 september tijdens de International Motor Show in Frankfurt getoond worden. Autofabrikanten kunnen grote gedeelten van de software aanpassen naar eigen wens.