Er zijn twee mensen aangehouden op verdenking van phishing. De twee zouden betrokken zijn geweest bij vijf zaken waarbij 165.000 euro werd buitgemaakt.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. De 39-jarige Ghanees en 31-jarige man uit Deventer werden dinsdag door de marechaussee in Amsterdam aangehouden.

Ze zouden valse e-mailberichten hebben verstuurd die zogenaamd van een bank afkomstig waren. Zo zouden wachtwoorden voor internetbankieren zijn ontfutseld, voornamelijk van rijke ouderen.

Het geld werd vervolgens weggesluisd met 'geldezels', mensen die tegen betaling het geld op hun rekening lieten storten. In de vijf betrokken phishingzaken werden eerder al vermoedelijke geldezels aangehouden. 

Drugshandel

Het onderzoek loopt sinds november. De Ghanees werd toen aangehouden tijdens een grenscontrole bij Zevenaar. Hij legitimeerde zich toen met een valse identiteit.

De duo wordt ook verdacht van drugshandel. Volgens het OM zijn telefoongesprekken afgeluisterd die erop wijzen dat ze in Amsterdam een kilo cocaïne probeerden te verkopen, maar dat ze werden 'geript'.

De schade door phishing daalde vorig jaar fors in Nederland. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken verschuiven fraudeurs hun focus naar aanvallen met malware. In totaal zou in 2012 nog 10 miljoen euro zijn verdiend aan fraude met internetbankieren.