Nintendo kondigde woensdag een 3d-loze, niet-opklapbare handheld met een zacht prijsje aan. Een bijzonder product dat het falen van 3d leek te bevestigen. NUtech ging met de 2DS aan de slag.

Bekijk foto's en de uitgebreide versie van deze hands-on

De 2DS voldoet precies waaraan een handheld moet voldoen: hij ligt lekker in de hand. Het apparatuur voelt meer dan ooit als een controller. De knoppen op de voorkant zitten een stukje hoger waardoor je beide schermen kan zien terwijl je de handheld met twee handen comfortabel vasthoudt.

Het apparaat ligt lekker in de hand omdat hij met 260 gram iets zwaarder is dan de 235 gram wegende 3DS. Tegelijkertijd blijft hij licht aanvoelen en is de 2DS stevig en robuust. Ten tweede is hij aan bovenkant dikker (zo’n twee centimeter) dan onder (plusminus één centimeter), wat een natuurlijke houding van de handen lijkt te bevorderen.

Mensen met kleine handen kunnen de schouderknoppen wellicht wel iets moeilijker bereiken. De Nintendo 2DS is niet opklapbaar en daarom wat hoger. Ook past hij daardoor niet meer in je broek- of jaszak.

Scherm en geluid

Aan het scherm lijkt – los van het ontbreken van de 3d-functie – weinig te zijn veranderd. De beelden ogen helder en scherp, vooral op het bovenste scherm. Helaas hebben we de 2DS nog niet buiten in het daglicht kunnen testen.

De mono-speaker is uiteraard een achteruitgang, maar de beste ervaring krijg je nog steeds door een headset in te pluggen - waarbij het geluid natuurlijk wel stereo is.

Software

Verder valt op dat het besturingssysteem, op een paar kleine extra meldingen, niet is gewijzigd. Bij het opstarten van de camera-app wordt je erop gewezen dat foto’s wel in 3d worden vastgelegd, maar niet in 3d kunnen worden getoond.

Er zijn verder opvallend veel verwijzingen naar de 3DS te vinden in het besturingssysteem. De camera-app heet 3DS Camera, de microfoon-app toont ‘Nintendo 3DS Sound’  en ook verderop komt het 3DS-logo regelmatig in beeld. Of er nog een softwareupdate komt, is niet bekend.

Verder heeft de 2DS nergens ingeboet op functionaliteit wat betreft bijvoorbeeld gyroscoop of augmented reality.

3d vs prijs

Of je de 3d-beelden gaat missen in de 2DS is persoonlijk. Duidelijk is dat het om een instapmodel gaat met minder functies, een lagere prijs, maar wel toegang tot de inmiddels enorme catologus vol topgames. De handheld lijkt niet te zijn bedoeld voor de gamer die onderweg het uiterste uit zijn of haar apparaat wil halen, maar eerder voor ouders die iets minder geld willen uitgeven aan een handheld.

De prijs ligt in de VS op 129,99 dollar en in Europa bepalen winkeliers de prijs zelf. Een adviesprijs heeft Nintendo niet bekendgemaakt. 

Lees meer over de behuizing van de 2DS op NUtech