Windows 8.1 zorgt voor verbeteringen, maar de pc-markt zal daardoor niet direct aantrekken. Herstel komt past op z’n vroegst in 2015.

Dat stelt onderzoeksbureau IDC.

Windows 8.1 is de eerste grote update van het nieuwe besturingssysteem Windows 8. Vanaf 18 oktober is de nieuwe versie beschikbaar.

IDC stelt echter dat de pc-markt niet uit het slop wordt getrokken. "Verbeteringen in hardware, zoals de verbeterde accuduur door nieuwe Intel-chips zijn veelbelovend en ook Windows 8.1 zal naar verwachting een aantal problemen oplossen. De huidige gebruikerservaring op pc’s blijft echter achter bij de ervaring van tablets die vanwege prijsverlagingen en prestatieverbeteringen steeds breder verspreid raakt", aldus Jay Chou, senior analist bij IDC.

In 2013 zal de pc-markt volgens het onderzoeksbureau met 9,7 procent krimpen. Ook in 2014 wordt geen herstel verwacht. Pas in 2015 groeit de pc-markt weer licht, maar naar verwachting zal de omvang van de markt nooit meer groeien naar het hoogtepunt.

"Na 2014 verwachten we een langzaam herstel, deels veroorzaakt doordat consumenten pc’s met een langere levensduur eindelijk gaan vervangen. Bovendien zullen bedrijven voor het eerst serieus gaan kijken naar wat er na Windows 7 is gebeurd."

Bekijk onze hands-on met Windows 8.1 en bekijk de belangrijkste wijzigingen