Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en de Belastingdienst hebben de jaarlijkse Big Brother Award gewonnen, de prijs voor het meest effectief schenden van de privacy van burgers.

De prijzen werden toegekend tijdens de jaarlijkse ceremonie van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF). Met de prijzen wil de organisatie aandacht vragen voor de staat van privacy. Op voordracht van het publiek krijgt Ivo Opstelten een Big Brother Award voor het "hard inzetten voor de afbreking van digitale burgerrechten".

In een videoboodschap stelt minister Opstelten gemengde gevoelens te hebben bij de prijs. De ontwikkelingen in cybercrime nopen volgens Opstelten tot ruimere bevoegdheden. Privacy speelt wel een grote rol, laat de minister weten. Opstelten zegt veel respect te hebben voor BoF, dat goed participeert in het debat.

Totale controle

De gehekelde plannen van Opstelten omvatten de mogelijkheid voor de politie tot het inbreken op computers van burgers en buitenlandse computers, een nieuwe poging websites te mogen filteren, het scannen en bewaren van kentekenplaten van burgers en het verzet van de minister tegen kosten die voor een betere privacy voor burgers zouden zorgen. Opstelten won ook in 2010 al een Big Brother Award.

De Belastingdienst sleepte de expertprijs in de wacht voor het opvragen van kentekens van automatische scans door de politie en van parkeerautomaten. Op die manier wil de fiscus misbruik van leaseauto's opsporen. Door dit te doen zou de organisatie onacceptabele inbreuk maken op de privacy van automobilisten om de schatkist te vullen.

Andere kanshebbers voor een Big Brother Award waren de NSA en de AIVD voor PRISM, minister Ronald Plasterk voor zijn plannen voor het massaal tappen van burgers, Equens voor het gebruiken van pin-transacties als commerciële handelswaar en het Europees Parlement voor de toestemming om gegevens van Europese burgers te verstrekken aan de Amerikaanse overheid en de lakse houding rond PRISM.

Privacyrampen

Voor scheidend directeur Ot van Daalen van BoF is de bijeenkomst reden om de balans op te maken. "Het is bar gesteld, ronduit slecht, niet ok", stelt hij. Successen als verzet tegen het zomaar van internet halen van website zijn volgens hem overschaduwd door verdere afkalving van privacy. "Voor ieder succes dat we boeken zijn er evenveel nieuwe privacyrampen die zich aandienen."

Volgens Van Daalen zijn er drie grote bedreiging van de huidige tijd: Om te beginnen vormen steeds kleinere camera's een bedreiging. Deze zijn lastiger te ontdekken en passen op steeds kleiner wordende drones. De kleinste is momenteel slechts 16 gram zwaar en 12 cm in doorsnee.

Daarnaast zijn grote databases met gedetailleerde profielen die ook tegen burgers te gebruiken zijn een bedreiging. Dit probleem duidt Van Daalen aan als 'Databesitas'. Tot slot vormt het hacken van systemen volgens Van Daalen een probleem waardoor misbruik van gegevens mogelijk is.