Facebook overweegt om publieke profielfoto's van gebruikers in een grote database voor gezichtsherkenning op te nemen.

Dat meldt Reuters. Het sociale netwerk maakt de plannen bekend middels een update van zijn gebruikersvoorwaarden.

De database voor gezichtsherkenning wordt gebruikt om te helpen met het taggen van personen in foto's, en bij het taggen automatisch personen voor te stellen. De technologie vergelijkt gezichten van geüploade foto's en met eerdere foto's.

De grote database voor gezichtsherkenning zou het proces van taggen van personen sneller en gemakkelijker moeten maken. De controversiële technologie ligt al langer onder vuur. Nu vergelijkt Facebook nieuwe foto's alleen met eerdere foto's waarin mensen zijn getagged.

Op de hoogte

Volgens Erin Egan, hoofdverantwoordelijke privacy bij Facebook, leidt het toevoegen van publieke profielfoto's tot een verbeterde controle over persoonlijke informatie. Zo zou het voor Facebook-gebruikers gemakkelijker moeten worden om meldingen te krijgen van foto's waarin zij voorkomen.

"Ons doel is om een speciale tagging-technologie te faciliteren waardoor mensen op de hoogte blijven van al hun foto's binnen Facebook", aldus Egan.

Afmelden

Egan wil niet garanderen dat de database alleen voor het taggen gebruikt gaat worden. "Als we besluiten om de database op een andere manier te gebruiken, blijven we transparant met onze plannen en zorgen we ervoor dat gebruikers controle blijven houden."

Facebook-gebruikers die niet in de database opgenomen willen worden, kunnen zich hier specifiek voor afmelden. Enkele dagen geleden werd bekend dat overheden informatie van 38.000 Facebook-accounts willen.

Lees ook 5 dingen die je moet weten over Facebook