De inkomsten door Android-apps in Google Play worden in 2013 bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau ABI Research. Eerder meldde onderzoeksbureau Distimo dat de Google Play-inkomsten met 67 procent zijn toegenomen.

De totale inkomsten aan het einde van het jaar worden geschat op 6,8 miljard dollar. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2012.

"Apples iOS genereert nog steeds de meeste inkomsten, en met een significant verschil ten opzichte van andere mobiele besturingssystemen", aldus Josh Flood, analist van ABI Research. "Het grote aantal Android-smartphones zorgt er wel voor dat de voorsprong van Apple steeds kleiner wordt."

App-advertenties

De app-advertenties leveren een belangrijke bijdrage aan de totale inkomsten. "De digitale advertenties binnen Android worden door Google gegenereerd op basis van de gebruiker waardoor reclame heel doelgericht kan worden weergegeven", aldus het rapport. 

Daarnaast meldt ABI Research dat de samenwerking tussen telecomproviders en Android, waardoor gebruikers via de telefoonrekening kunnen betalen, ook een belangrijke factor wordt om de Google Play-inkomsten verder te verhogen.

Klanten van KPN en Hi kunnen apps sinds kort ook via hun telefoonrekening betalen.