Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) heeft plannen om de maximumtarieven voor roaming flink te verlagen geschrapt.

Dat meldt persbureau Reuters. Het gaat om de zogenoemde 'wholesale'-tarieven, die providers elkaar rekenen wanneer klanten in het buitenland bellen, sms'en en internetten.

In een eerder voorstel wilde Kroes die tarieven vanaf 2014 beperken tot 3 eurocent per belminuut, een verlaging van 70 procent ten opzichte van het huidige maximum van 10 cent per minuut.

Het tarief per megabyte zou onder het plan worden verlaagd van 15 naar 1,5 cent per MB. In een nieuwe versie van het plan, die is ingezien door persbureau Reuters, zijn deze bedragen echter geschrapt.

Verenigd

De woordvoerder van Kroes zegt tegenover het persbureau dat er 'technische verbeteringen' zijn doorgevoerd en dat het nog steeds het doel is van de Eurocommissaris om een verenigde Europese telecommarkt te creëren.

In reactie op een tweet van de Nederlandse europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA) stelt Neelie Kroes dat het bericht 'onjuist' is en dat ze nog steeds toegewijd is aan één Europese telecommarkt.

Afschaffen

De afgelopen jaren zijn de maximale Europese roamingtarieven zowel voor consumenten als voor providers al flink verlaagd. Het Europees Parlement de kosten vanaf 2015 helemaal afschaffen. Kroes heeft hier in het verleden haar steun voor uitgesproken.

De veranderingen zouden zijn doorgevoerd na gesprekken met bestuurders van de providers Orange, Telecom Italia, Telefonica en Deutsche Telekom. Zij zien niets in het verlagen van de roamingtarieven.

Op 10 september onthult Kroes haar plannen voor de telecommarkt, die dan nog moeten worden goedgekeurd door de lidstaten van de EU en het Europees Parlement.

Vijf dingen die je moet weten over roaming