Filesharingdienst Hotfile wordt door een Amerikaanse rechter verantwoordelijk gehouden voor auteursrechtenschending van films en tv-series door gebruikers.

Een federale rechtbank in de VS heeft geoordeeld dat filesharingsite Hotfile verantwoordelijk kan worden gehouden voor materiaal dat op hun servers wordt bewaard.

Het is de eerste keer dat een website aansprakelijk wordt gehouden voor het doen en laten van zijn gebruikers. De gevolgens zijn mogelijk groot, voor onder meer de rechtszaak tegen Megaupload, die nog moet beginnen.

Filmstudio's zijn met name blij met de uitspraak, omdat Hotfile volgens hen een zeer populaire website zou zijn waar onder andere illegale films gedownload kunnen worden. Hotfile verschool zich achter een clausule in de Digital Millenium Copyright Act. Die clausule stelt dat een website niet verantwoordelijk is wanneer er geen kennis is van het materiaal dat auteursrechten schendt en dat men eventueel illegaal materiaal na melding verwijdert.

Verspreiden

Volgens de MPAA, een belangenvereniging voor filmstudio's, zou Hotfile gebruikers echter hebben aangemoedigd om illegale content te uploaden en deze te delen door links te verspreiden op andere websites. Hotfile zou gebruikers zelfs betalen om bestanden te uploaden. Hotfile stelt daar tegenover dat het speciale accounts aanmaakte, waarmee belanghebbenden direct, zonder tussenkomst van Hotfile, materiaal konden verwijderen.

Desondanks is de rechter in Florida van mening dat Hotfile verantwoordelijk is voor de schending van auteursrechten, omdat het business-model van Hotfile praktisch draait om het uploaden van illegaal materiaal.

De uitspraak kan een precedent scheppen voor de rechtzaak tegen Megupload, die nog van start moet gaan. Megaupload was een vergelijkbare website als Hotfile, waar veelal auteursrechten schendend materiaal naar werd geupload en gedeeld met anderen.