Spammers die Facebook gebruiken om leden naar andere websites te lokken, verdienen daarmee zo'n 150 miljoen euro per jaar.

Dat hebben Italiaanse onderzoekers uitgezocht door het bekijken van honderdduizenden Facebook-berichten.

De onderzoekers ontwikkelden een algoritme om spamberichten te herkennen door bijvoorbeeld te kijken naar bepaalde zinnen en woorden zoals 'free' en 'click here' in combinatie met een link naar een niet Facebook-site.

Per dag worden er volgens onderzoekers Andrea Stroppa en Carlo De Micheli zo'n 18.000 spam-posts geplaatst op het sociale netwerk, zo laten ze weten aan de Britste krant the Guardian. Een gemiddelde prijs voor een spam-bericht uitrekenen is lastig, maar de onderzoekers houden het op 150 miljoen euro per jaar.

In het 'gunstigste' geval gaat het om 65 miljoen euro en maximaal om 293 miljoen euro. De onderzoekers komen tot deze bedragen omdat bedrijven gemiddeld 9,75 euro voor een bericht aan 30.000 Facebookers betalen en zo'n 43,50 euro voor berichten aan minimaal 100.000 mensen.

Fans

De spammers bouwen eerst een fanpagina op en proberen echte Facebook-leden aan te trekken met leuke berichten. Als er een aanzienlijke fanbase is opgebouwd, kunnen andere partijen betalen voor het verspreiden van spam.

Officieel is het verspreiden van spam niet toegestaan op Facebook, maar volgens de spammers zelf helpen ze het sociale netwerk. Eén van hen laat aan de onderzoekers weten: "Facebook verwijdert ons niet, simpelweg omdat we voor content zorgen. Elke dag maak ik grappige en interessante berichten zodat ze massaal gedeeld en geliked worden. Zonder deze fanpagina's zou Facebook leeg zijn."

Facebook verwijdert spam en pagina's als gebruikers melding maken van ongewenste berichten. Daarnaast is er een geautomatiseerd systeem dat linkjes en berichten bekijkt en mogelijke spam en andere overlast herkent. 

Hoe verhullen de spammers hun berichten?

5 dingen die je moet weten over Facebook