Skype wil het in de toekomst misschien mogelijk maken om in 3d te videobellen. De Microsoft-dienst heeft al een werkende testversie.

Dat vertelt Mark Gillett, hoofd van Skype bij Microsoft, in een interview met de BBC.

"We hebben veel vooruitgang gezien in schermen en veel mensen kopen nu tv's en computermonitoren die een 3d-beeld kunnen leveren", zegt hij.

"Maar de opname-apparaten zijn er nog niet. Zoals wij nu met die technologie werken moet je meerdere camera's aan je computer aansluiten, ze precies kalibreren en in de juiste hoek richten."

Experiment

Hoewel er bij de verschijning van de eerste 3d-televisies veel aandacht werd besteed aan het formaat, is sindsdien weinig materiaal verschenen dat het ondersteunt. 

De BBC beëindigde een twee jaar lang experiment met het uitzenden van Doctor Who in 3d, omdat er niet genoeg interesse voor was. Samsung zei eerder dit jaar al tegenover NU.nl dat 3d geen reden meer is om een tv te kopen.

Smartphones

Volgens Gillett zal het zeker nog een paar jaar duren voordat 3d-camera's worden geleverd bij pc's en tv's. Wel denkt hij dat computers en smartphones uiteindelijk 3d-schermen zullen krijgen.

Ondertussen probeert Skype zo veel mogelijk apparaten te voorzien van de mogelijkheid om in full hd te videobellen. De Xbox One (hands-on) wordt het eerste apparaat waarop dat kan.

Omdat er extra processorkracht nodig is voor die functie, zullen pc's dit eerder kunnen dan smartphones, stelt Gillett. Ook de Playstation 4 krijgt mogelijk een Skype-app.

"We weten uiteraard niets over de plannen die zij hebben voor hun hardware, maar we willen alle platformen bedienen."