Een van de mensen die aan het hoofd stond van de ontwikkeling van Android vertrekt bij Google en zal gaan werken voor de Chinese smartphonefabrikant Xiaomi.

Dat bevestigt Google donderdag na berichtgeving van AllThingsD.

Het vertrek van Hugo Barra, wiens officiele titel Vice President of Product Management for Android was, komt onverwacht. Hij presenteerde een maand geleden nog de nieuwe versie van de Nexus 7 (review).

Eerder dit jaar vertrok ook Andy Rubin, de originele bedenker van Android, bij het team. Hij bleef wel bij Google.

Uitdaging

Bij Xiaomi zal Barra helpen de Chinese telefoons ook buiten het thuisland te verkopen. "Ik heb erg veel zin in deze nieuwe uitdaging, en ik ben vooral enthousiast over de mogelijkheid om het Android-ecosysteem te blijven verbeteren", schrijft Barra op Google+.

Vooralsnog zijn Xiaomi-telefoons niet in Europa te koop. Het bedrijf maakt relatief goedkope telefoons die desondanks goede specificaties hebben. Alle Xiaomi-smartphones draaien op een aangepaste versie van Android.

Onlangs verkocht Xiaomi 100.000 exemplaren van zijn nieuwe Hongmi-telefoon in 90 seconden. Het apparaat was ook al bijna 7,5 miljoen keer voorbesteld. Op de Chinese smartphonemarkt staat het snel groeiende bedrijf op een zesde plaats.