Ontwikkelaars geven nog steeds meer prioriteit aan iOS dan Android als zij een app gaan bouwen. Android is over het algemeen wel populairder, maar minder vaak de eerste optie.

Dat blijkt uit onderzoek van Forrester onder ruim 1600 ontwikkelaars wereldwijd.

35 procent van de ontwikkelaars geeft prioriteit aan iPhones als ze een app gaan maken. 27 procent geeft de voorkeur aan Androidtelefoons. Forrester heeft de iPad en Androidtablets als losse categorieën behandeld.

In totaal heeft 78 procent interesse in ontwikkelen voor de iPhone en is Android over het algemeen populairder met 84 procent. Het besturingssysteem van Google krijgt alleen minder prioriteit. Dat kan te maken hebben met het feit dat vaak meer verdiend wordt aan iOS-apps.

Ontwikkelaars geven verder in het onderzoek aan liever apps te maken voor Androidtablets dan voor de iPad. Driekwart geeft aan voor Androidtablets te willen ontwikkelen en bij de iPad is dat 'slechts' 69 procent.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Forrester. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het onderzoek is slecht nieuws voor Windows RT en Blackberry 10. De vrij nieuwe besturingssystemen voor respectievelijk Windows 8-tablets en de nieuwe Blackberrytoestellen zijn niet populair. Geen enkele ontwikkelaar ziet Blackberry 10 als prioriteit.

Bekijk de 10 beste Nederlandse apps

Wat zijn de 10 populairste betaalde iOS-apps?

Wat zijn de 10 populairste gratis iOS-apps?