Mensen die bitcoins gebruiken voor criminele activiteiten zijn makkelijk te traceren.

Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Californie in San Diego. Vaak is de identiteit van gebruikers simpel te achterhalen en is geld witwassen met de digitale valuta niet zo eenvoudig als gedacht.

Van bitcoin werd lang gesteld dat het een eenvoudige manier was om anoniem geld over te hevelen. Maar volgens de onderzoekers is dat niet waar. Via trucjes is te achterhalen wie de zender en ontvanger zijn van de digitale munten.

Elke transactie wordt opgeslagen in een zogenoemde blokketting waarin informatie staat over de accounts die betrokken zijn en hoeveel bitcoins zijn overgemaakt. Dit is een essentieel onderdeel van het systeem: op deze wijze kunnen mensen niet dezelfde munten opnieuw gebruiken. Hoewel bitcoin-transacties niet zo transparant zijn als creditcardgegevens zijn de onderzoekers van mening dat dat munt dus zeker niet zo anoniem is als contant geld.

40 procent getraceerd

Met voldoende data, waaronder bijvoorbeeld het omzetten van locale valuta naar bitcoins via bankrekeningen, is de identiteit van een bitcoinbezitter te achterhalen. Uit Duits onderzoek bleek zelfs dat 40 procent van de bitcoin-gebruikers geïdentificeerd konden worden, ondanks dat zij de aangeraden privacy-instellingen gebruikten.

De onderzoekers in Californie stellen dat juist het feit dat steeds meer grote organsiaties de virtuele munten beheren ervoor zorgt dat het netwerk steeds gevoeliger wordt voor lekken van gegevens. Deze organisaties verhandelen vaak zeer grote hoeveelheden munten waardoor het traceren van zenders en ontvangers vergemakkelijkt wordt.

Bitcoin Foundation

Amerikaanse toezichthouders als de FBI, de Federale Amerikaanse bank en de geheime dienst willen gebruik van bitcoin verder aan banden leggen. De grootste bitcoin-organisatie, Bitcoin Foundation, probeert dat te voorkomen, en is dinsdag begonnen aan onderhandelingen met een groot aantal Amerikaanse toezichthouders.

Het is voor het eerst dat de bitcoin-organisatie, die voor breed en vrij gebruik van de valuta is, zijn standpunten tegenover een breed aantal overheidsbeambten kon vertellen.

Wat zijn bitcoins en hoe kom je eraan?