De Britse provider Three maakt het gratis om in zeven landen op het eigen netwerk te roamen.

Britten met een abonnement of prepaid simkaart van de prijsvechter kunnen in Oostenrijk, Australië, Denemarken, Hong Kong, Italië, Ierland en Zweden gebruikmaken van het netwerk, stelt de provider op zijn website.

Dat zijn allemaal landen waar moederbedrijf Hutchison ook netwerken heeft. Gebruikte belminuten en data op die internationale netwerken komen uit de bundel, net als in het thuisland. 

Het plan lijkt een voorbode te zijn van de plannen van het Europees Parlement om roamingkosten vanaf 2015 helemaal af te schaffen in Europa. Ook Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) is daar een grote voorstander van.

In Nederland heeft Vodafone al het Red Plus-abonnement, dat een gedeelde bundel biedt voor gebruik in 43 landen. Met het abonnement, dat zonder toestel 72 euro per maand kost, kan in het buitenland onbeperkt worden gebeld en gesms't en 1 GB data worden verbruikt. Ook bij enkele zakelijke Vodafone-abonnementen is roaming inbegrepen.

Bij navraag door NUtech.nl laat T-mobile weten dat er bij de provider nog geen sprake is van het ontwikkelen van zo’n soort constructie. "In het licht van de EU regelgeving die per juli 2014 ingaat, zijn wij uiteraard wel aan het bekijken hoe wij ons roaming portfolio kunnen aanpassen ten behoeve aan onze klanten", aldus een woordvoerdster.

Vijf dingen die je moet weten over roaming