HTC werkt aan een speciaal mobiel besturingssysteem dat is gericht op de Chinese markt.

Dat meldt de doorgaans goed geïnformeerde Wall Street Journal woensdag op basis van bronnen die betrokken zijn bij het project.

Het systeem zou diepe integratie met Chinese apps als de Twitter-variant Weibo bevatten. Topvrouw Cher Wang van HTC zou het project persoonlijk in de gaten houden.

Het project zou goed aansluiten bij de wens van de Chinese overheid om minder gebruik te maken van Westerse software. Een grote meerderheid van alle mobiele apparaten in China draait op Android, het systeem dat wordt ontwikkeld door Google.

Mogelijk wordt het systeem van HTC wel een aangepaste versie van Android. Daarover geven de bronnen van de Wall Street Journal geen uitsluitsel. De plannen hieromtrent zouden in het afgelopen jaar nog zijn veranderd.

Tizen

Met een eigen systeem zou HTC zich aansluiten in een rij van alternatieve mobiele besturingssystemen, waaronder Firefox OS van Mozilla en Tizen van Samsung en Intel. 

Onlangs zei Mark Moons, directeur Benelux bij HTC, zei onlangs nog in een interview met NUtech dat het bedrijf weinig interesse heeft in het ontwikkelen van een eigen besturingssysteem. "Zelf iets doen zie ik niet snel gebeuren."

Ook werken met Tizen en Firefox OS zal HTC volgens Moons voorlopig niet doen. "We hebben naar Tizen en Firefox OS gekeken, maar elke keer was er wel iets waardoor we zeiden: deze moeten we links laten liggen."