Zaterdag 13 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
drones

Drones monitoren olielekken, walvissen en drijfijs in Alaska

Onbemande drones gaan in de Arctische regio olielekken, migrerende walvissen en smeltende ijskappen in de gaten houden. Bovendien kunnen ze helpen bij het redden en beschermen van mensen in nood.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Toezichthouder Federal Aviation Administration (FAA) heeft twee commerciële partijen toestemming gegeven met drones boven een deel van het Arctisch gebied te vliegen. Het gaat om delen van Alaska.

De twee drones die nu toegestaan zijn van het Amerikaanse olieconcern Conoco Phillips en de organisatie achter reddingswerkers in het gebied.

Conoco Phillips gaat de Insitu Scaneagle inzetten om drijfijs en migrerende walvissen in de buurt van oliewinning in de gaten te houden. De Aerovironment Puma wordt ingezet om reddingswerkers te helpen olielekken en dieren te monitoren in het noorden van Alaska.

Diverse andere bedrijven hebben al met de universiteit van Alaska samengewerkt om drones die bestand zijn tegen de extreme omstandigheden in het Arctisch gebied te testen. Volgens de universiteit kunnen de drones goed opereren tot een temperatuur van ongeveer -35 graden Celsius. Voorheen had de kou forse invloed op de accuduur en vliegtijd van een drone.


Lees meer over:

Drones

Aanbevolen artikelen