De overgrote meerderheid van alle mobiele malware richt zich op apparaten die draaien op Android.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI.

Zo'n 79 procent van alle dreigingen die in het onderzoek werden gevonden waren gericht op Android. Nog eens 19 procent was gericht op Symbian, het besturingssysteem dat onder meer Nokia gebruikte voordat het overstapte op Windows Phone. 

Andere mobiele besturingssystemen worden volgens het onderzoek nauwelijks bedreigd door malware. Apples iOS was in 0,7 procent van alle gevallen het doelwit, terwijl Windows Phone en Blackberry elk 0,3 procent van de aanvallen te verduren kregen.

Oude versies

Volgens het onderzoek is het een probleem dat veel Android-gebruikers nog oude versies, met de naam Gingerbread, gebruiken. Android-updates moeten worden verspreid door de fabrikanten van telefoons, maar die doen dit vaak laat of helemaal niet.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Android. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Meer dan de helft van alle malware verdient geld door dure sms'jes te versturen. Ook rootkits die de toetsaanslagen van de gebruiker registreren komen vaak voor. 

Beveiligingsonderzoekers waarschuwen al geruime tijd over de malwaredreiging voor Android-toestellen. Volgens een recent onderzoek is 1 procent van alle Android-apparaten besmet met schadelijke software.