Autofabrikant Nissan wil in 2020 'zelfrijdend' optioneel maken voor auto's.

Dat meldt Cnet. Nissan kondigde dinsdag aan dat het van plan is om zelfrijdende én betaalbare auto's te gaan maken die in dat jaar op de markt moeten komen. Verder hoopt het bedrijf dat het upgraden van een luxe sedan naar een autonome sedan niet meer dan 1000 dollar hoeft te kosten.

Met de stap wil Nissan de concurrentie van onder andere Google voor te blijven. "In 2007 stelden we dat Nissan in 2010 een auto kon produceren zonder enige uitstoot van schadelijke gassen. Op dit moment is de Leaf de bestverkochte elektrische auto in de geschiedenis", aldus Carlos Ghosn, CEO van het bedrijf. "Nu ben ik klaar om nieuwe grensverleggende technologie uit te brengen: een autonome auto, in 2020, en we zijn goed op weg om dat realiseren."

Voor de nieuwe wagen krijgt Nissan hulp van onderzoekers van Stanford, MIT, Oxford, Carnegie Melon en de Universiteit van Tokio. Verder heeft het bedrijf een testbaan ontwikkeld waarop de nieuwe auto's proefrondjes kunnen rijden waarop dagelijkse verkeersomstandigheden worden nagebootst.

Google

Google staat mede hierdoor onder druk om haast te maken met de uitrol van zelfrijdende auto's. Hoewel de zoekgigant zijn zelfrijdende auto's pas over enkele jaren op de markt wil brengen, zou de technologie zich al in een vergevorderd stadium bevinden. Tientallen technici werken bij Google aan een vloot van zelfrijdende auto's, waarvan er inmiddels zo'n twintig bestaan. 

Volgens de laatste berichten zou Google in de toekomst geen auto's van bestaande fabrikanten gebruiken, maar een compleet eigen auto gaan ontwikkelen. De zelfrijdende auto van Google is ontwikkeld door de geheimzinnige afdeling Google X.

Bekijk 4 andere bizarre projecten van Google X