Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben het voor elkaar gekregen om de hand van een ander persoon te 'besturen' via internet.

Dat meldt Cnet. Het knappe staaltje wetenschap kwam tot stand door twee paar hersenen met elkaar te verbinden via elektrodes.

In een video toont onderzoeker Rajesh Rao hoe hij een hersensignaal naar collega Andrea Stocco stuurt waardoor de hand van Stocco op een toetsenbord drukt.

Rao speelde hiervoor een computerspelletje met zijn gedachten. Hierdoor verstuurden zijn hersenen veel elektrische impulsen die gemeten en doorgezet konden worden. Stocco droeg voor het onderzoek op zijn beurt een magnetische stimulatiespoel op de linkerhelft van zijn hersenen waar de motorische schors zich bevindt.

In het verleden is al bewezen dat het mogelijk is om hersensignalen via het internet te versturen. Ratten konden bijvoorbeeld op die manier makkelijker door een doolhof komen. Het is echter voor het eerst dat dit tussen twee mensen gebeurt. "Het experiment is een bewijs van concept", stelt woordvoerder Cantal Prat van de Universiteit. "We hebben nu technologie die ons bewerkstelligt hersenensignalen om te zetten en ze van de ene naar de andere plek te sturen via een computer."

Kanon

Tijdens de test moest Rao zich voorstellen dat hij zijn rechterhand bewoog om een kanon af te vuren waarna Stocco, die niet naar het computerscherm mocht kijken, zijn eigen hand bewoog en op een spatiebalk drukte. Volgens Stocco voelde het alsof zijn hand onvrijwillig bewoog zoals een tic.

De 'verstrengeling' was echter geen simpele opgave. Rao moest tijdenlang zijn hersenen trainen aan de hand van feedback van een computer zodat de juiste signalen doorgezet konden worden. "De intentie om de hand te bewegen moest net zo meetbaar zijn als het bewegen van de hand zelf", stelt Prat. "Hersen-computerinterfaces worden hier echter steeds beter in in de afgelopen tientallen jaren."

Lees meer en bekijk de video op NUtech.