Amerikaanse toezichthouders als FBI, de Federale Amerikaanse bank en de geheime dienst willen gebruik van Bitcoin aan banden leggen. De grootste Bitcoin-organisatie probeert dat te voorkomen.

De Bitcoin Foundation, een brancheorganisatie voor de virtuele valuta, is vandaag begonnen aan onderhandelingen met een groot aantal Amerikaanse toezichthouders. Het is voor het eerst dat de Bitcoin-organisatie, die voor breed en vrij gebruik van de valuta is, zijn standpunten tegenover een breed aantal overheidsbeambten kon vertellen, meldt The Washington Post.

De Bitcoin Foundation zat achter gesloten deuren tegenover het Amerikaanse Ministerie van Defensie, de FBI, de geheime dienst, veiligheidsdienst Homeland Security, de Amerikaanse Federale bank en enkele andere financiële toezichthouders.

Misbruik

De toezichthouders vrezen voor onwettig gebruik van Bitcoin, zoals bijvoorbeeld bij het witwassen van geld. De Bitcoin Foundation zou er in het overleg op hebben gewezen dat Bitcoin juist voor dergelijke doeleinden niet erg geschikt is.

De Bitcoin Foundation voerde daarnaast het argument op dat een te zware regulering van de virtuele munt bedrijven uit de VS zou kunnen drijven. Eerder deze maand bepaalde een Amerikaanse rechter officieel dat Bitcoin een valuta is.

De Amerikaanse overheid, is de laatste maanden streng op Bitcoin-bedrijven zoals wisseldiensten. Door beslag te leggen op de dollars van die bedrijven wordt het omwisselen naar dollars onmogelijk gemaakt.

Wat is Bitcoin eigenlijk?