De Canadese fabrikant van smartphones BlackBerry wil zijn berichtendienst BlackBerry Messenger afsplitsen in een apart dochterbedrijf. 

Dat meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dinsdag op basis van ingewijden. BlackBerry Messenger, dat gebruikers van Blackberrytoestellen in staat stelt via internet berichten aan elkaar te sturen, zou apart worden gezet om het meer nadruk te geven als een van de meer waardevolle bezittingen van het bedrijf.

BlackBerry gaf eerder deze maand aan een koper of een samenwerkingspartner te zoeken voor het hele bedrijf. Op die manier hoopt het zijn grote achterstand ten opzichte van concurrenten als Apple en Samsung weer wat te kunnen inlopen.

BlackBerry wil Messenger ook op toestellen van andere fabrikanten laten werken, om zo de concurrentie met onder meer What'sApp aan te gaan. Zo zou er in september een BBM-app voor Android uitkomen, en ook aan een variant voor iOS zou gewerkt worden. Messenger heeft ongeveer 60 miljoen gebruikers, What'sApp heeft ruim 200 miljoen actieve klanten.

Bekijk de zes beste alternatieven voor Whatsapp