Videogames, zelfs agressieve, zouden kwetsbare kinderen met bijvoorbeeld ADHD niet agressiever maken. Een recente studie wijst in sommige gevallen zelfs het tegendeel uit.

Klinisch psycholoog Dr. Christopher Ferguson van de Amerikaanse Stetson University onderzocht 377 kinderen van gemiddeld dertien jaar. Alle kinderen in het onderzoek hebben een verhoogde vorm van aandoeningen als Attention Deficit Disorder en stemmingsstoornissen.

Door die kinderen gewelddadige videogames als GTA, Halo en Mortal Kombat te laten spelen, was een lichte daling in agressieve neigingen en neigingen tot pestgedrag te meten. Dat meldt Springer, uitgever van het onderzoek.

Ferguson werd in zijn onderzoek bijgestaan door onafhankelijk onderzoeker Cheryl Olson. Beiden konden geen verband vinden tussen het spelen van gewelddadige games en een verhoogde criminele of agressieve neiging onder kinderen met symptomen van ADD of depressie.

Heersend beeld

De onderzoekers waarschuwen dat in hun onderzoek geen rekening is gehouden met extreme gevallen als massamoord ten gevolg van het spelen van games. Wel vinden de onderzoekers dat het heersende beeld dat games agressief maken bijgesteld moet worden, zelfs in het geval van geestelijk meer kwetsbare kinderen.

"Statistisch gezien zou het bovendien vreemder zijn wanneer een jeugddelinquent of zelfs schutter geen games zou spelen, gezien de meerderheid van de jeugd en jonge mannen dergelijke games minstens zo nu en dan spelen", aldus Dr. Ferguson.

De kinderen die deelnamen aan het onderzoek zijn onderdeel van een groter project dat de effecten van gewelddadige games op kinderen onderzoekt, betaald door de Amerikaanse regering.