Facebook kreeg in de eerste helft van dit jaar ruim 25.000 verzoeken van overheden wereldwijd tot inzage in gebruikersinformatie. De aanvragen gingen over in totaal zo'n 38.000 Facebook-accounts.

Facebook maakt de cijfers openbaar in zijn eerste halfjaarlijkse rapport met overheidsverzoeken. In het rapport maakt Facebook duidelijk welke landen bij Facebook een verzoek tot overdragen van gebruikersinformatie hebben gedaan, hoe vaak en hoeveel accounts die overheden wilden inzien.

Ook toont Facebook per land in hoeveel procent van de aanvragen het verplicht was 'in ieder geval bepaalde gegevens' openbaar te maken. Aanvragen vanuit geheime diensten, zoals de Nederlandse AIVD, zijn overigens niet in het rapport opgenomen.

Strenge eisen

Wanneer overheden bij Facebook een verzoek tot inzage van gebruikersgegevens doet, zegt het sociale netwerk daar strenge eisen aan te stellen. Per aanvraag wordt zowel de wettelijkheid bekeken, en of de aanvraag strookt met de eigen privacyregels van Facebook.

Facebook zegt veel aanvragen aan te vechten. Wanneer het verplicht is informatie te delen, zegt het sociale netwerk dat vaak te beperken tot de algemene gegevens als de naam van een gebruiker.

Nederlandse overheden hebben in de eerste zes maanden van 2013 in totaal 11 verzoeken gedaan, waarbij inzicht werd gevraagd naar in totaal 15 accounts. Facebook zou in 36 procent van die gevallen informatie hebben overhandigd. In totaal kreeg Facebook in de eerste zes maanden van dit jaar tussen de 25619 en 26619 dataverzoeken, die over 37942 tot 38942 accounts gingen.

5 dingen die je moet weten over Facebook