Microsoft heeft Windows 8.1 zo goed als af en heeft de nieuwe versie van het besturingssysteem beschikbaar gemaakt aan hardwarepartners.

Dat laat het bedrijf dinsdag weten.

Er is al langer een previewversie van Windows 8.1 beschikbaar, maar de vrijwel definitieve variant is nu beschikbaar voor pc-fabrikanten als HP, Asus en Acer. Microsoft noemt dat de release to manufacturing-versie (RTM).

Het bedrijf laat nog weten wel wat puntjes op de i te zetten. De software is echter stabiel en definitief genoeg om aan partners beschikbaar te stellen. Volgens Microsoft is er nog nooit zo nauw samengewerkt met hardwarepartners als nu. Deze partners kunnen nu de laatste hand leggen aan hun Windows 8.1-apparaten die in het najaar verwacht worden.

Windows 8.1 is op 18 oktober beschikbaar als update voor Windows 8-gebruikers, op nieuwe pc's en los via internet of in winkels. Consumenten krijgen tot 18 oktober geen toegang tot de definitieve versie van het besturingssysteem.

Naast het volledige Windows 8.1 komt er ook een Windows 8.1 RT uit. Dit is de beperktere tabletversie van de software die geen oudere Windows-programma's draait, maar alleen overweg kan met apps uit de Windows Store.

Significante update

Microsoft noemt Windows 8.1 een "significante update" en stelt dat consumenten de komende tijd "schitterende en krachtige apparaten" mogen verwachten. "Van de kleinste tablets tot de lichtste laptops en de meest veelzijdige hybrides", aldus Microsoft.

In de update van Windows 8 wordt een deel van de startknop teruggebracht, zijn nieuwe apps beschikbaar, zijn instellingen aangepast en is de zoekfunctie uitgebreid. Microsoft Nederland laat weten dat er bovendien Apps van Zappelin, Funda, ING en KPN Interactieve TV Online worden uitgebracht.

Bekijk screenshots en details van alle veranderingen in Windows 8.1