Een groot deel van de apps in mobiele appwinkels van Google, Apple en Microsoft ontvangt nooit een update en heeft weinig gebruikers.

Dat meldt Venturebeat op basis van cijfers van Stardust, een testdienst voor apps.

Op iOS zou maar liefst 65 procent van de applicaties 'dood' zijn: zonder update en met minder dan 10 recensies door gebruikers. Op Google Play zou dit 41 procent zijn en op Windows Phone zelfs 69 procent.

Die cijfers tonen aan dat een groot deel van de apps waarschijnlijk nauwelijks wordt gebruikt, en dat ontwikkelaars er vermoedelijk niet of nauwelijks aan verdienen.

Zo'n twee derde van alle apps in Google Play wordt minder dan 5000 keer gedownload, zo stelt het onderzoek. Voor iOS en Windows Phone zijn geen downloadaantallen beschikbaar.

Controle

Dagelijks verschijnen ruim 2.300 nieuwe apps. Daarvan verschijnt 47 procent op Android, 41 procent op iOS en 12 procent op Windows Phone. 

Er verschijnen dagelijks bijna drie keer zo veel updates voor Android-apps als voor iOS-apps, stelt het onderzoek. Voordat een update verschijnt in de Apple App Store moet deze door het bedrijf worden gecontroleerd. Daarom ligt het aantal updates vermoedelijk lager.

Mogelijk krijgen Android-apps bovendien meer updates omdat rekening moet worden gehouden met meer verschillende soorten en formaten toestellen.

Volgens cijfers van Google en Apple zelf zijn er in hun appwinkels inmiddels bijna een miljoen apps te vinden. Voor Windows Phone zijn er ruim 170.000 apps.