Het nieuwe inruilprogramma van Apple, waarbij klanten krediet kunnen krijgen bij inlevering van hun oude iPhone, start in september.

Dat laten bronnen weten tegen de site 9to5Mac. Apple zou bezig zijn met de laatste voorbereidingen voor het inruilprogramma. Of het programma direct wereldwijd gaat gelden is niet bekend.

Er zijn inmiddels ook wat meer details bekend over het programma. TechCrunch meldt dat sommige Apple Stores al zijn begonnen met een pilot.

Waarde

Klanten kunnen hun werkende iPhone meenemen naar de winkel, waar een werknemer aan de hand van vragen de waarde van het toestel beoordeelt, aldus TechCrunch. Een 16GB iPhone 4 of 4s zou zo'n 90 tot 150 euro kunnen opleveren, afhankelijk van de staat. Een 16GB iPhone in goede staat is mogelijk zo'n 190 euro waard.

Klanten kunnen alleen gebruik maken van het inruilprogramma als ze ook meteen een nieuwe telefoon kopen.  

Opkomende markten

De iPhones die door klanten worden ingeruild worden gereviseerd en vervolgens opnieuw met winst verkocht in groeiende opkomende markten. Op die manier zou Apple op een winstgevende manier de oudere iPhone 4 en 4S kunnen blijven verkopen zonder dat de verkoop van de iPhone 5 en opvolger iPhone 5s daaronder lijden.

Apple kwam in 2012 al met een programma waarbij klanten hun iPhone in ruil voor betaling konden laten recyclen. Bij dat programma kunnen ook defecte modellen worden ingeleverd.