Fitbark, een stappenteller speciaal voor honden, heeft op crowdfundingsite Kickstarter ruim 80.000 dollar (60.000 euro) opgehaald en gaat definitief gemaakt worden.

De stappenteller voor honden (video) wordt eind 2013 bij de bijna zevenhonderd mensen die het plan steunden bezorgd. Daarna is de stappenteller ook te bestellen voor iedereen die het project niet op Kickstarter steunde.

De speciale stappenteller moet aan de halsband van een hond worden bevestigd, waarna die door stappen en de frequentie van stappen te meten het bewegingspatroon van honden in kaart kan brengen.

De informatie op de Fitbark kan met een app uitgelezen worden. Via die app kan ook een dagelijks activiteitendoel worden ingesteld, gebaseerd op onder andere het type hond. Baasjes kunnen dat dagelijkse doel ook verhogen.

Fitness-tracker

De Fitbark lijkt daarmee erg op de fitness-trackers voor mensen die de laatste tijd steeds populairder worden, zoals de Nike Fuelband en de Fitbit Flex (review).

Door de mate van beweging te meten kan Fitbark niet alleen zien hoe actief de hond is, het apparaatje kan ook alarm slaan wanneer de hond juist te weinig beweegt. Volgens de makers van het apparaat is dat één van de eerste signalen van ziekte, maar valt het hondeneigenaren vaak niet op.

Fitbark heeft geen gps of andere sensoren aan boord, los van de stappenteller. Het apparaatje van 10 gram heeft daardoor een vrij lange accuduur van tien dagen.